Az emlékműről

Az I. világháború kitörésének 100. évfordulója alkalmából Hódmezővásárhely városában is megalakult az Első Világháborús Centenáriumi Emlékbizottság, amely az országosan meghirdetett emlékévek során, helyi szinten koordinálja az I. világháborúra történő megemlékezéseket, eseményeket és feladatokat. Ennek egyik lényeges eleme volt a város első világháborús emlékhelyeinek felújítása.

Hódmezővásárhely Megyei Jogú Város Önkormányzata 2017. év elején pályázatot írt ki az első világháború centenáriuma kapcsán a Nagy Háborúban elesett hódmezővásárhelyi katonák nevének megörökítésére; a Kossuth téri emlékmű bővítésére: a hősök nevének megjelenítésére.

A lakosságszámhoz képest Hódmezővásárhelyről és az alföldi tanyavilágból sokkal nagyobb arányban vittek el katonákat, mint az ország vagy a monarchia egyéb területeiről. Így nem véletlen, hogy a városban több mint 3000 férfi, férj, apa, nagyapa adta életét a hazáért. Nekik úgy állít emléket az önkormányzat, hogy Pásztor János lovasszobrát kiegészítik a hősi halottak neveivel, melyek a Mária Terézia rend lovagkeresztjével kerülnek elválasztásra. Az I. Világháborús Emlékbizottság összesen 32 pályázatból választották ki végül Szilágyi Balázs tervét, amely a többihez képest a legegyszerűbb, ugyanakkor a legjobban fejezi ki a lényeget.

Hódmezővásárhely - Pásztor János lovasszobra

Az emlékművek bővítéséhez kapcsolódóan először a Kossuth téren álló, lovas szobornak, Magyarország legnagyobb első világháborús emlékművének felújítása kezdődött meg. Óriás daruval emelték le a helyéről az I. világháborús alkotást.

Az 1938-ban felállított szobor Pásztor János késői alkotásai közé tartozik, a huszárt ágaskodó lován, harc közben ábrázolja.  A közel 60 darabból álló, 5 tonnás alkotást – alapos előkészítő munka után Návay Sándor szobrászművész restaurálta.

Utoljára közel 20 éve indult útjára a lovas szobor, akkor mintegy 1300 csavart cseréltek le benne, és megerősítették a vasszerkezetét. A 2017-es felújítás során átnézték az emlékmű belső szerkezetét, valamint új patinát is kapott a műalkotás.

Szilágyi Balázs szombathelyi építész tervei alapján a lovas szobortól kiindulva, a Kossuth tér térszerkezetének síkjában kerültek elhelyezésre a hősi halottak nevei, amelyeket lézerrel vágtak mintegy 1 centiméter vastag acéllemezekbe. A nevek közé a Mária Terézia rend lovagkeresztje került.

Alulról LED-es világítást kapott az elmékmű, így az esti órákban is olvashatóak, láthatók hőseink nevei.

Hódmezővásárhely - I. Világháborús emlékmű - hősök nevei

Az emlékmű mellett padok is elhelyezésre kerültek, melyekre rágravírozták azoknak a csatatereknek neveit, ahol a vásárhelyi katonák harcoltak.

Az emlékmű fizikai megvalósítása mellett a digitális térben is elhelyezésre kerültek a hősi katonák adatai: QR-kóddal minden honvédról lehet tájékozódni – jelen weboldalon keresztül. Így például azt is megtudhatjuk minden hősi halált halt katonáról, hogy hány évig harcolt, hol esett el, mikor született, milyen foglalkozást űzött a bevonulás előtt.

Ez a kegyeleti hely párját ritkítja, hiszen több mint 3000 név közül az ükunoka is be tudja azonosítani a nagypapája hol harcolt.